Eat Green or cafe Botanica

Posted on October 26, 2010

0


LATVIAN (for English plz scroll down):

Antonijas un Elizabetes ielu stūris man vienmēr licies maģisks, jo tuvumā ir vairākas no manām mīļākajām Rīgas vietām – Vīna studija, All Capuccino kafejnīca, kā arī mazs eko tirdziņš, kurā parasti pirku ķiršus un zemenes kolēģiem, kad ofiss vēl atradās netālu, uz Antonijas ielas. Tikai viens no šī krustojuma stūriem daudz ir mainījis īpašniekus un tagad tur iemājojis restorāns Botanica. Biju jau dzirdējusi, bet nebija sanācis iet garām. Tad nu bruņojusies ar blogera cienīgu pienākuma apziņu devos iepazīt “radošo, veselīgo, patieso un demokrātisko” ēstuvi, kā to sludina viņu mājaslapa.

Pirmo iespaidu un neviltotas simpātijas manī izraisīja teju slepenai laboratorijai līdzīgais zaļumu audzēšanas kambarītis, kurā dīgst visādi labumi, kas tiek pievienoti ēdienam. Tikai ārā ejot pamanīju šim kambarītim blakus esošo omes pagraba cienīgo kabūzīti ar milzum daudz burkām un burciņām – ievārījumi, marinējumi un visādi citi labumi, kas atgādina par to, ka tuvojas ziema un katram vajadzētu kādu krājumu savilkt mājās. Pieejami iegādei, starp citu.

Savukārt, pats restorāna interjers kaut kā mani tomēr līdz galam “nepaņēma”. Varbūt pie vainas ekspetācijas un tas, ka esmu pieradusi sēdēt pie lieliem logiem un vērot ārpus tā notiekošo dzīvi, bet te – pagrabs. Varbūt pie vainas tas, ka daudzajām svecēm klāt prasījās klusinātu, nevis tik košu gaismu. Tomēr savu stūrīti atradām un varējām ķerties pie ēdienkartes pētīšanas. Tad arī pamanīju pa telpu izvietotās burkas un man tieši degungalā esošā rosināja neviltotu smaidu – tomāti želejā, 2010.gads. Uzvēdīja bērnības atmiņas, kad pašrocīgi palīdzēju mammai tādus likt burciņās. Un vēl – šur tur pa telpu izvietojušies mazi, balti oļi. Pie blakus galdiņa jau aizgājušie viesi bija pamanījušies atstāt no akmentiņiem saliktu uzrakstu no sērijas laura + jānis = (sirsniņa).

Kļūda, no kuras būtu jāmācās – nevajag pirms iešanas izlūkos uz jaunu ēstuvi knakstīties ar uzkodām citur, pat tad ja tā ir lieliskā mīksto sieru izlase Vīna studijā. Rezultātā ēst man pat pārāk nekārojās, tomēr gaļas un pastētes izlase, kas nāca kombinācijā ar grauzdiņiem, ķirbju mērcīti un tomātiem želejā, bija laba. Izskatās, ka biju ietrāpījusi uz ķirbju nedēļu (kā raksta Another Travel Guide, ēdienkarte tiek mainīta atkarībā no aktuālajiem Latvijas produktiem).. un uzreiz jāsaka, ka ķirbis nav mans mīļākais dārzenis, tāpēc tīkamu ēdienu atrast bija grūti.

Bet tad, sekojot oficiantes ieteikumam, nolēmu saldajā nobaudīt šokolādes desertu. Man nez kāpēc bija iedots angļu menu, kurā tas bija nokristīts par šokolādes fondī, bet atnesa mazu, smuku šokolādes keksiņu, kuram iekšpuse bija gandrīz kā izkususi, koncentrēta šokolāde. Mirklis atkāpei – man ne pārāk garšo šokolāde, bet ēdot šo saldo, biju gatava teju iekunkstēties. Kombinācijā ar dzērvenēm un smiltsērkšķiem, šokolādes saldums bija labi balansēts, un deserts vienkārši kusa uz mēles. Ja pirms tam uzvedos kā paēdusī pelīte, kurai “miltiņi rūgti”, tad šajā brīdī jau sāku kalt plānus, kad vēl atgriezīšos cafe Botanica. Jāpiebilst, ka cenas arī patīkami pārsteidza un likās interesanti, ka viņiem ir ne tikai pusdienu, bet arī vakariņu piedāvājums, kur cenas ir: 2,90 lati (ja ņem 1 ēdienu), 4,50 lati (ja 2 ēdieni) un 6,10 lati (ja trīs ēdieni).

Vairāk par cafe Botanica zaļo koncepciju var palasīt viņu mājaslapā, kur starp citu man par lielu pārsteigumu, ir ne tikai detalizēts info par viņu filozofiju un šefpavāru, bet arī Botanica’s blogs.

ENGLISH:

The corner of Antonijas and Elizabetes streets has always seemed somewhat magical, as near by are some of my favourite places in Riga – wine place Vina studija, cafe All Capuccino and a little open air market, where I used to buy fresh strawberries and cherries for my colleagues, when the office was still on Antonijas str. Just one corner of that crossing has always changed its inhabitants, and now a restaurant called Botanica has found its place there. Had heard of it, but somehow wasn’t in the neighbourhood to check it out. So on Monday night, with a feeling of blogger’s responsibility in mind, went to check the „creative, healthy, genuine and democratic” eating place, as they describe themselves on the webpage.

First impression and sympathies were raised by improvised greenhouse that was created to grow green goodies like basil, sprouts of different salads etc to be added to the meals. Only on my way out noticed the other little room next to it, full of small jars and reminding of grannies, who would make jams and pickles. All of those organic things are available for purchase btw and might make sense, as the winter is coming.

However, the restaurant interior and the mood somehow didn’t get me. Maybe it was a question of expectations or maybe a habit of sitting by large windows observing the world outside (Botanica is located on a ground/basement floor). The room seemed too bright, taking into account there were so many candles that could use a bit less lighting. But nevertheless, we found a cozy corner and were ready to explore the menu. Then I noticed little jars located all over the room that brought back sweet childhood memories, as I used to make the same kind of pickles with my mum. And below the shelves there were little white pebbles for no particular reason. Some people that apparently were sitting by the nearby table before, had left their love affirmation created out of the stones, like you’d write on a fence – John + Eve = love.

By the way, whenever you’re going to check out a new eating place, don’t make the same mistake I did – having light snacks before at another place, even if it’s the delicious cheese-plate at Vina studija. As a result, didn’t feel like eating. Moreover, not being a fan of pumpkins, I apparently had come to the place when they had the pumpkin week (as Another Travel Guide puts it, each week they have specialties according to locally available top products), so it was twice as hard to chose something, as even the cheesecake would have pumpkins added. The meat and pate selection, however, was a good choice – accompanied with pickled tomatos and pumpkin jam.

But after the main course, following advice of the waitress, I went for chocolate foundant – and that was something! Even though I don’t like chocolate too much, the tasty little cake that had melted chocolate inside, accompanied with little bit sour berries was just perfect and basically melted on my tongue. If before this dish I was behaving like a picky princess that doesn’t like anything, then after the dessert I started making plans of coming back for some more soon. I was also positively surprised by the pricing and special dinner offer, where you could have 1, 2 or 3 dishes/courses and consequently pay 2,90, 4,50 or 6,10 lats.

More on the concept of cafe Botanica you can read on their webpage, where to my surprise you can not only find detailed info on their philosophy and chef, but also a Botanica blog.

Praktiskais info / Practical info:

cafe Botanica, address: Antonijas 9

Darba laiks / Working hours: 11-23 (Fri, Sat 11-2 and Sun 12-23)

Has special dinner menu – 5pm – 11pm

Advertisements
Posted in: Places