3 chefs, no menu?

Posted on November 14, 2011

3


(Bildi šoreiz aizņēmos no @3pavari Twitter konta)

LATVIAN (for English plz scroll down):

Nepilnu nedēļu pirms manām lielajām pārmaiņām dzīvē (meitiņas piedzimšanas) pamanījos nobaudīt lieliskas vakariņas droši vien pašlaik trendīgākajā restorānā: 3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt“, kur kopā sanākuši trīs lieliski pavāri, no kuriem slavenākais ir Mārtiņš Sirmais. Atvērtā virtuve un pašu pavāru aktīvā iesaistīšanās apkalpošanā, kā arī improvizētā ēdienkarte katru dienu rada sajūtu, ka šie pavāri vienkārši ir uztaisījuši vietu, kur pašiem ir forši. Un forši ir arī apmeklētājiem.

Telpa atgādina ārzemju ēstuves, kur cilvēkus netraucē citu tuvums un daži pat draudzīgi sasēduši ap leti blakus nepazīstamiem cilvēkiem. Mūs sagaida jau pie durvīm un, ieraugot punci, pats Mārtiņš ķeras pie galdu sastumšanas, lai mums ierādītu jauku vietiņu tieši blakus “bāriņam” – ratiņiem ar visādiem alkoholiskiem dzērieniem. Ēdienkartes nav, bet viesmīļi labprāt, lūkojoties blociņā, izstāsta, kas šodien padomā pavāriem un izvēle ir pietiekama – kādi 2 vai 3 varianti starteriem, otrajiem, saldajiem, plaša vīnu izvēle un laba atmosfēra.

Mani īpaši sajūsmināja maizes pasniegšana, kas mazliet atgādināja jau restorānā Māja pieredzēto – uz galda uzklātas baltas papīra loksnes; viesmīlis ierodas ar veselu paplātīti dažādu tūbiņu, kurās ir visvisādas mērces mērcītes; ar teju mākslinieka cienīgu piesitienu mērces tiek radoši sapildītas piciņās vai strīpās uz papīra, pie reizes atklājot, kas ir kas. Tad parādās groziņš ar pašceptu maizi un gastronomiskās izvirtības var sākties. Kad bijām diezgan ilgi nogaidījušies pēc otrā ēdiena (tiesa steigties nekur tāpat negribējās), nosmējāmies, ka šī viltība ar maizi lieti noder, lai cilvēki kavētu laiku. Kopumā nesteidzīgās vakariņās tur pavadījām trīs stundas, jūtoties gaidīti un aprūpēti. Porcijas gan nebija milzum lielas, bet sāta sajūta iestājās gandrīz uzreiz. Viesmīļi kā skudriņas šaudījās turpu šurpu un arī paši pavāri ik pa laikam uzmeta vaicājošu skatu, vai viss patīk un ir ok. Bijām jau sagatavojušies uz lielu rēķinu, bet pat tas mūs patīkami pārsteidza, jo kopā ar glāzi vīna, otro ēdienu un saldo uz cilvēku bijām iztērējuši tikai ap 15 Ls. Es teiktu, ka cena ļoti samērīga servisam, garšīgumam un atmosfērai.

Nu ko – tam labam būs augt! Pieļauju, ka piektdienu, sestdienu vakaros rezervācija ir obligāta, jo mums vienkārši paveicās ar viesmīlību un īpaši mums saklātu galdiņu, savādāk viss restorāns sestdienas vakarā ap 9 jau bija pilns!

Un te video no atklāšanas:

ENGLISH:

Seems that good restaurants in Riga are growing and growing. And also seems that chefs are looking for new ways to “have fun”. Like in this case – 3 chefs, including Martins Sirmais – the star chef with a TV program, have opened their own restaurant “Tam labam būs augt” (almost impossible to translate, but could go along – the good things must grow). There is no fixed menu – every day you get something new depending on chef’s mood. The kitchen is open – so you can witness the food preparation process, however, it does not disturb you, as might be if the kitchen was bigger and if there were more items on the menu.

At the moment it is one of the trendiest places in town. And don’t be scared about the “no menu” thing – every day you have a selection of 3 starters, 3 main dishes, 3 desserts. The place reminds me of restaurants in other countries, where people don’t mind sitting close to each other (might not always be the case in Latvia..). There are also some places “by the bar” or rather by the kitchen – good for those who have come to eat on their own and can get carried away observing the staff. The most interesting part of the meal was “bread” – who would have thought, right? You get a nice selection of different kinds of bread (backed at the restaurant) and even larger selection of various sauces and oils – the waiter makes almost an art on a piece of paper in front of you with these liquids – dip your bread in it and enjoy. This is a good way to keep people entertained, if the food doesn’t get ready too fast (which was our case).

The service is very good – when I went there (still with my big belly) – chef Martins himself offered to arrange a table even though they were already full. The waitresses were quick (even though we had to wait quite long for the main course to be prepared). I was surprised by the pricing – would have expected to be charged more. We had all 3 courses and a glass of wine and it was around 15 lats per person. Good value for money! The size of the portions might not be the biggest, but I was full anyway.

Check it out, while it is still “hot”, and make sure you reserve a table for the dinner – might be full!

Praktiskais info / Practical info:

Tam labam būs augt, address: Jēkaba kazarmas, Torņa iela 4

Working hours: Tue-Sat 12:00 – 23:00, closed on Sunday and Monday

More information:Twitter / Foursquare / Photos from opening / Another Travel Guide

Advertisements